De ansatte nådde bare nesten frem
– Men kanskje nådde de helt frem til den direktøren i Helse Sør-Øst, Cathrine Lofthus?
Dette tyder på tvil i det minste, det har vi ikke sett spor av tidligere. Ledelsen har hatt som et klart mål å fatte vedtak om å gå videre med planene i år, så dette kan bare være positivt for oss som vil redde Ullevål!
På sitt styremøte 6. desember gikk imidlertid styret i Oslo Universitetssykehus inn for direktør Bjørn Eriksteins planer til tross for økende tvil blant ansatte, negative oppslag i media og økende bekymring i mange politiske miljøer. Den siste tiden har både de 76 meter høye tårnene som skal bygges på Gaustad og økningen på 10 milliarder kroner i kostnadsoverslagene vært fremme i media. Det er økende motstand mot prosjektet, som mange mener både er risikabelt og alt for dyrt. Økonomidirektør Morten Reymert redegjorde for de økonomiske forholdene og sa blant annet at det var store gevinster å hente på mer rasjonell drift i nye bygg.
– Noen kaller dette en sprekk, sa han, men det er ikke en sprekk det er endrede premisser som har ført til økningen.
– Jeg sier ikke at dette er lett, men jeg mener det er mulig, sa direktør Bjørn Erikstein.
Styreleder Gunnar Bovim støttet direktøren i dette og mente at risiko må man kunne leve med i en vedtaksfase og sa at usikkerhet vil det alltid være knyttet til så store prosjekter.
Stor interesse for styremøtet
Opptatt av å få bevilget penger så raskt som mulig
Ledelsen ved Oslo Universitetssykehus anså imidlertid denne risikoen for akseptabel og kunne fortelle at nye planskisser er under utarbeidelse. Bjørn Erikstein informerte styret om at i Vestre Viken har de fått bevilget 9 milliarder til nye Drammen sykehus, selv før tomten er kjøpt langt mindre ferdig regulert.
Stor uro i fagmiljøene
Det er viktig at motforestillingene og den betydelige risikoen er dokumentert i styrepapirene, sa en av dem til oss. Da kan ingen i ettertid si at de ikke visste..
Direktør Bjørn Eriksteins forslag vedtatt med fire mot tre stemmer: Vedtak i sak 77/2018:
- Styret tar konseptrapporten Aker og Gaustad til etterretning og anbefaler Helse Sør-Øst RHF å legge rapporten til grunn for videre arbeid med forprosjekt for utbygging på Aker og Gaustad.
- Styret gir sin tilslutning til oppdatert økonomisk langtidsplan 2019-2062 for Oslo universitetssykehus HF.
- Styret mener at en utbygging som også inkluderer gynekologi, barn og føde i tillegg til psykisk helsevern og tverrfaglig spesialisert rusbehandling i etappe 1, vil gi sikrest og mest effektiv drift samt best driftsøkonomi. Styret konstaterer imidlertid at disse områdene bør utredes noe mer før forprosjekt og at finansielle hensyn også tilsier en forskyvning i tid.
- Styret mener imidlertid at utbyggingen for gynekologi, føde og barn i tillegg til psykisk helsevern og tverrfaglig spesialisert rusbehandling må søkes gjennomført i forlengelsen av etappe 1.
Forslag til vedtak fra Aasmund Magnus Bredeli (Legeforeningen), Svein Erik Urstrømmen (Sykepleierforbundet) og Else Lise Skjæret-Larsen (Fagforbundet) avvist med fire mot tre stemmer
- Styret ser behovet for rask progresjon i sykehusplanleggingen og tar konseptfaserapporten til orientering. Styret merker seg at det er avdekket betydelig risiko, særlig knyttet til tomte-regulering og de økonomiske forutsetningene i prosjektet.Utredningen etterlater også en del uavklarte spørsmål knyttet til driftskonsept og innhold i første etappe.Styret anbefaler derfor at alternativ lokalisering utredes før man går videre i forprosjekt, jfr punkt 5 i HSØ styrevedtak 072-2017. Dette vil styrke fremtidig beslutningsgrunnlag. Styret ber om at det parallelt jobbes med avklaringer i forhold til gjennomføringsrisikoen og uavklarte forhold i prosjektet.
- Styret tar forslaget til oppdatert økonomisk langtidsplan 2019 – 2062 for Oslo Universitetssykehus til foreløpig orientering.
- Styret konstaterer at vedlagte tilleggsutredning ikke er utredet tilstrekkelig til at et vedtak kan fattes på nåværende tidspunkt.
Dette er planen:
- Ullevål sykehus skal legges ned
- Det skal bygges et regionsykehus med lokalsykehusfunksjoner på Rikshospitalet og et lokalsykehus på Aker.
- Radiumhospitalet skal bestå som spesialisert kreftsykehus.
- Utbyggingen skal skje i to etapper første etappe er beregnet å koste 32,5 milliarder, mens etappe to er beregnet til 13,1 milliarder kroner.
- Nye Aker får et areal på 225.000 kvadratmeter, inkludert ny storbylegevakt Makshøyden på Aker blir 63 meter. Sykehuset på Gaustad får et areal på 160.000. Makshøyden på Gaustad blir 76 meter (16 sykehusetasjer)
- Målet er oppstartsbevilgning på statsbudsjettet for 2020 og byggestart tidlig i 2022.
Aker vil da stå ferdig i 2028 og Gaustad i 2029 LES MER: Se også rapport om akuttmiljøet om akuttmottak, traume og beredskap – Fokusgruppe 3. Denne rapporten er en ganske stor kontrast til de faglige begrunnelsene om fordelene med samling som ledelsen ved sykehuset presenterer i konseptrapporten – Aker og Gaustad
Lederen av styret med dobbeltstemme? Dvs 3 mot 3? Utrolig om man vil fortsette et så stort prosjekt med så syltynt flertall.
Å fortsette å benytte Ullevål-tomta vil jo koste den norske stat og skattebetalerne en brøkdel av hva dette urelistiske prosjektet ville koste. Dessuten haster det mer med Aker slik at Groruddalens innbyggere kommer «hjem» igjen, og slipper å bli transportert helt til A-hus, som i dag. Denne lange veien utgjør en unødig belastning Groruddalens pasienter og pårørende. Og Helsebudsjettet er ingen Sareptas Krukke, slik dessverre enkelte i toppledelsen av Oslo Universitetssykehus kan synes å tro. Det er mange oppgaver som er langt viktigere rundt om, og som haster. Disse kan ikke uten videre skyves til side. Dessuten har vi ikke råd til å miste Ullevål sykehus, som både er lokalsykehus i Oslo, samt landets største og viktigste lokalsykehus. Denne store, flate tomten gjør det mulig å ikke måtte bygge så høyt som på Gaustad. Ledelsen ved Oslo Universitetssykehus er nødt til å besinne seg.