Erik Hexeberg med ny bok

«Et nytt syn på kolesterol, er vi blitt lurt?» heter boken.
-Ja, vi er nok det, svarer lege og leder for Helsepartiet Erik Hexeberg.

Denne uken kommer lege, kostholdspesialist og leder av Helsepartiet, Erik Hexeberg med ny bok om kolesterol, skrevet sammen med hans kone, dr. Sofie Hexeberg.

– I dag tviholder helsemyndighetene på en fortelling om at fett, og særlig mettet fett, fører til for høyt kolesterol og det igjen fører til hjerte og karsykdom. Men mye ny forskning taller for at en slik sammenheng ikke er riktig, sier Erik Hexeberg. Han har lenge vært tydelig kritisk til deler av helsemyndighetenes råd og retningslinjer for kosthold og kolesterol.

Uenighetene bunner blant annet i hvilken sammenheng det er mellom kolesterol og hjerte- og karsykdom. Er et totalkolesterol høyere enn 5 en fare for livskvalitet og helse?
– Nei, det er faktisk stikk motsatt, slår Erik Hexeberg fast.
– Nye og gode studier viser at folk med kolesterol over 5 faktisk lever lengre og har minst like høy livskvalitet som folk med verdier under 5. Det er høyere dødelighet for folk med kolesterol under 5 enn for de over.
– Det er likevel viktig å understreke at helsemyndighetene hadde helt rett, den gang høyt kolesterol var et resultat av det industrielt fremstilte transfettet som fantes i mange produkter. Transfettsyrene påvirket kroppen svært negativt, og derfor ble transfett forbudt i 2014. Transfett fant vi særlig i kaker, potetgull og andre produkter med lang langringstid. Nye studier viser at dagens kolesterol, som ikke lengre påvirkes av transfett, ikke utgjør noen helsefare.  Dessverre bruker helsemyndighetene fremdeles kolesterolstudier som faktisk er opp mot 80 år gamle, helt fra 1940-tallet, som grunnlag for sine råd. Noen av de «nyere studier» er fra 1990-tallet. Det er fullstendig utdatert.

På toppen av dette påstår deler av helsemyndighetene at hele 2,2 millioner nordmenn har for høyt kolesterol. Der er rene skremsler som bare noen legemiddelselskaper tjener fett på, sier Erik Hexeberg som har jobbet som direktør i legemiddelindustrien i 10 år og kjenner prosessene fra innsiden.

Med boken «Et nytt blikk på kolesterol – er vi blitt lurt?» tar ekteparet Hexeberg et oppgjør med helsemyndighetenes utdaterte kostholdsråd. Siden 2010 har de to jobbet med kosthold som medisin.
– Vi som arbeider med dette daglig, møter mange pasienter og følger når de legger om kostholdet. Vi har sett dokumentasjonen gjennom 12 år; mer fett i kostholdet er rett vei å gå for de aller fleste. Folk flest bør kutte i det skyhøye inntaket av karbohydrater som norske kostholdsråd anbefaler. Folk er forskjellige, men de færreste får en god helse med dagens anbefalinger. Derfor håper vi med vår bok å nå frem til de som ønsker fakta, som vil ha motivasjon til å lære mer og som våger å stille spørsmål ved det rådende regimet.

Erik Hexeberg forklarer hvorfor store mengder karbohydrater utgjør en helsefare:
– Når kroppen får mye karbohydrater (som i mel, stivelse, poteter og sukker), må leveren omdanne blodsukkeret til fett og dette fettet pakkes inn i partikler som ender som små LDL-partikler. Disse små LDL-partiklene er forbundet med utvikling av hjerte- og karsykdom. Når du derimot spiser fett, gjerne animalsk fett, så danner ikke leveren de små LDL-partiklene, men mer av det gode HDL-kolesterolet.

Så hvorfor skulle helsemyndighetene tviholde på feil?
– Den utdaterte kunnskapen bæres videre av regimer som har bygget hele sin karriere på disse forutsetningene. Akkurat som da legevitenskapen mente at årelating ga bedre helse, slik prediker helsemyndighetene at det er farlig å spise fett og sundt å spise brød, poteter og stivelse. Det krever vilje å sette seg inn i ny viten, og mot til å innrømme feil. Vi trenger nå en helt ny debatt og oppdatert kunnskap om hvordan fett påvirker kropp og helse, slår Erik Hexeberg fast.

Vil du lese boken?
Helsepartiet deler ut to signerte eksemplarer søndag 1. april. Alt du behøver å gjøre for å være med i trekningen er å sende en epost til post@helsepartiet.no.