Førsteutkast til stortingsprogram for Helsepartiet

Førsteutkast til Stortingsprogram for 2021-2025:

Nå lanserer Helsepartiet finans-, utenriks-, pensjons- og skattepolitikk

Helsepartiets programkomité har ferdigstilt sitt førsteutkast til stortingsprogram for 2021.

Nå skal det ut på bred høring i partiorganisasjonen.

Jeg er spent på responsen, utkastet er ganske friskt og nå kan ingen beskylde oss for å være et ensaksparti lenger, sier partileder Lise Askvik.

Det har vært en prosess i partiet og ikke alle har vært enige i at Helsepartiet skal bredde ut sin politikk til å gjelde alle samfunnsområder, inkludert utenrikspolitikk og samferdselspolitikk og så videre. Helsepartiet arrangert ekstraordinært landsmøte 5. september der nettopp dette var temaet. Vedtaket på landsmøtet om å gå videre var enstemmig, men ikke uten kostnad kontrovers. Kun timer før møtet varslet en fylkeslagsleder at hun ville trekke seg i protest. Hun mente at Helsepartiet burde holde seg til helsepolitikk, men hadde altså flertallet mot seg.

Programkomiteen som har bestått av Pål Frydenberg, Soen Eng Yap, Erik Hexeberg, Lise Askvik og Lene Haug har jobbet intenst gjennom sommeren med førsteutkastet.

Programkomiteens leder, Lene Haug forteller at hun har jobbet dag og natt den siste uken for å få alt klart i tide. 

Vi har laget et forslag som jeg tror vil skape både entusiasme og hevede øyenbryn. Det har blitt nesten en sammenhengende ny samfunnsideologi – vi vil rett og slett ta Norge i en ny retning. Jeg er veldig spent på responsen og ser frem til en debatt med noen i Finansdepartementet eller Nikolai Tangen. Folk spør hvor vi skal ta pengene fra, svaret er at vi har masse penger og hvis vi investerer dem i å forebygge og fjerne helsekøene for vi mange ganger så mye igjen. Dagens finanspolitikk er kortsiktig. Vår politikk er mer lønnsom på lengre sikt, sier Haug.

Programkomiteen forslår blant annet:

 • Å utfordre handlingsregelen og investere mer av oljeformuen i varige verdier; befolkningen. Helsepartiet mener det er mer lønnsomt enn å investere i utenlandske aksjer. Og mener at krittstreken bør hviskes ut.
 • Fjerne kontantstøtten
 • Å fjerne bompenger og fullfinansiere veier over statsbudsjettet
 • Å innføre en situasjonsbestemt borgerlønn
 • Å erstatte minstepensjonen med en garantipensjon på 2.5, fjerne underreguleringen av pensjoner og tilbakestille hele pensjonsreformen
 • Å tilbakestille uførereformen og endringene i ordningen med arbeidsavklaringspenger.
 • En ny helt ny kostholdspolitikk som bryter med dagens ernæringsråd fra myndighetene. Helsepartiet mener at disse fører til unødvendige «myndighetspåført sykdom».
 • Åpne for mer arbeidsinnvandring og ta imot flere kvoteflyktninger
 • Å vurdere om skolestart for seksåringer har vært en suksess, kanskje bør seksåringene i stedet få obligatorisk førskole organisert som et samarbeid mellom barnehagen og skolen.
 • Å satse på fylkene – ved å flytte oppgaver fra både fra kommunene og staten til de nye fylkene.
 • Å dele opp NAV i arbeidskontor, trygdekontor og sosialkontor, slik det var før.
 • Å endre måten Norge driver bistand på
 • Å gi alle over 75 år som ønsker det selv rett til plass på aldershjem eller sykehjem
 • Å stoppe utbyggingen av vindmølleparker

Hør også Podkast med Lise Askvik om programkomiteens arbeid med førsteutkastet til program for Helsepartiet.

Dette er bare noen smakebiter.
Se hele førstutkastet til stortingsprogram.

Helsepartiet skal vedta det endelige programmet på sitt landsmøte 26-27. februar 2021. Førsteutkastet er nå sendt ut på bred høring blant medlemmer, i fylkes- og lokallag og dessuten en rekke samfunnsaktører og media for tilbakemeldinger og debatt. Les mer om programkomiteen og prosessen videre.

Se også vår allerede vedtatte politikk

3 thoughts on “Førsteutkast til Stortingsprogram for 2021-2025:

 1. Ikke bruk ordet «vindmølleparker»! Det er sterkt misvisende, og peker bakover i historien da vindmøller ble brukt til å male korn. Dagens vindkraft er i høyeste grad industrielle anlegg med massive veianlegg og vindturbiner, som påfører ubotelig skade på norsk natur og miljø.

 2. Ett utrolig bra og utfyllende stortingsprogram. Håper mange leser, setter seg inn i det og stemmer på Helsepartiet ved valget i 2021!
  Pandemien har vist oss att vi trenger ett enda bedre helsevesen i Norge!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *