Kjenner du «Helsebrosjan»? Svært mange har fått med seg tiktok-hiten med det velklingende søskennavnet til «Helsesista». Nå har brosjan nesten 26 000 følgere og de mest likte innleggene har opp mot 45 000 likes.
https://www.instagram.com/p/CFMoyw8pSjN/
Jeg inviterte ham på en kaffe for å finne ut mer om fenomenet «Helsebrosjan». Det ble noen muntre timer.
Med satire og humor har Helsebrosjan gitt oss et innblikk i hvordan det er å jobbe i helsevesenet. Jeg innrømmer det glatt; jeg er en av dem som har latt seg rive med.
Som aktiv i Helsepartiet har jeg selvsagt delt videoer internt. Brosjan vakte umiddelbart nysgjerrigjet. Helsepartiet hyller alle helseansatte som våger å vise frem også de vanskelige sidene av yrket, men det spesielle med Helsebrosjan er at han også deler de gode øyeblikkene og viser at det å være sykepleier ikke bare er en utfordring men også en svært givende jobb.
Alle som jobber i helsevesenet vet at hverdagene preges av glede og tragedie om hverandre,-humor er en god måte å ventilere på og det mestrer han uten å støte noen eller sette integriteten til hverken seg selv eller faget i fare.
Det må også presiseres at Vemund uttaler seg som privatperson i egen fritid,- at dette er satire og at alt ikke nødvendigvis selvopplevd.
Det er artig å se videoene som viser den genuine gleden en sykepleier faktisk opplever når man har gjort en god jobb,-det er jo nettopp det som gjør en sykepleier god.
At en sykepleier har gjort så stor suksess ved å vise frem egen hverdag på en plattform hvor det ellers florerer av modeller,muskler og sminke betyr at han har truffet en nerve,-ikke bare blant sine kolleger men mange andre.
Egentlig heter han Vemund Hoem, Brosjan er 28 år gammel og jobber som sykepleier i en kommunal akuttavdeling.
Det åpenbare spørsmålet er jo hvordan han kom på ideen,-var planen å gi et innblikk i helsevesenet ?
Han ble overtalt av blant annet samboeren sin om å sjekke ut denne populære appen,-og da hele Norge gikk i locdown 12 Mars og fikk sitt sosiale liv begrenset,-ja så lastet han også ned appen.
Tanken var å bare dele artige videosnutter med kolleger og tidligere medstudenter som forstår den interne humoren i skråblikket på en sykepleiers hverdag,-men videoene hans fenget langt flere enn kollegene,-og han sier han selv er overrasket over hvor populære innleggene hans er.
Han opplever også at mange som ikke jobber i helsevesenet liker videoene,-han får ofte spørsmål om innholdet og synes det er fint at han kan dele kunnskap og fagstoff også,-for mange av videoene hans er fagrelatert og informative.
Han var ikke forberedt på braksuksessen og er idag lettet over at han den gangen valgte et alias og ikke sitt eget navn.
Å påpeke systemfeil eller mangler kan være en belastning for en helseansatt selv om det er gjort med humor.
https://www.instagram.com/p/CD6AaCXJIyr/
Selv opplever han at reaksjonene han får er positive,-samtidig synes han det er viktig å kunne vise frem utfordringer man møter som ansatt for det er ikke alle som er like trygge eller fornøyd med egen arbeidsplass slik han er.
Når alle ledd i en helsetjeneste fungerer er vi i verdensklasse,-men alt for ofte ser man også konsekvenser av systemfeil og mangler,-og det er viktig å påpeke atsvært ofle ligger manglene i systemet og på ingen måte hos de ansatte eller nærmeste ledere.
Jeg lurer på om Vemund har noen ambisjoner med sin nye status som tiktok-kjendis?
I utgangspunktet hadde han bare tenkt at dette skulle være på gøy,-men da han nylig hadde en live-sending på Instagram under navnet helsebrosjan klarte han på kort tid å samle inn et par tusen kroner til Mental Helse,-dermed håper han nå og bruke plattformen til å samle inn penger til flere gode formål.
Fordi mange ikke har TikTok men Instagram har han også en profil der hvor man kan se videoene han lager,-og det er der han fremover vil ha live-sendinger på en månedlig basisfor å samle inn til gode formål.
Det sier seg selv at når en sykepleier og politiker møtes blir helsepolitikk et tema.
Selv har han ikke tatt stilling til hvilket parti han vil stemme på ved neste storingsvalget men opplever det som frustrerende at de store partiene ikke er konkrete når det kommer til helsepolitikk.
Vi hører alt for ofte store ord og løfter,-men sjeldent ettefulgt av hverken ressurser eller vilje til å gjennomføre.
Mange ansatte opplever også at løfter som gis åpenbart er preget av manglende reell kunnskap om hvordan det faktisk fungerer «på gulvet»i helsevesenet.
https://www.instagram.com/p/CBszsm-pBV4/
Jeg benytter selvsagt anledningen til å fortelle hvordan vi i helsepartiet har latt de ansatte i helsevesenet selv få lov til å utforme politikken,-og jeg blir både glad og stolt når han bekrefter at det er synlig i vårt prinsipprogram og stortingsprogram.
Det er mye man må vurdere før man velger hvor man skal bruke stemmen sin og Vemund oppfordrer alle til å tenke seg godt om ved neste stortingsvalg.