De med lavest inntekt er mest positive til alternative julegaver

En av tre har kjøpt alternative gaver, mens nesten halvparten av skoleelever og studenter har gjort det. Alternative gaver er blitt så populære at Plan International Norge ikke greier å møte etterspørselen på enkelte varer.

En ny undersøkelse utført av YouGov på oppdrag fra Plan viser at 20 prosent av oss kommer til å gi bort en alternativ gave denne jula. Blant de spurte i alderen 18 til 39 år er andelen enda høyere. Og 31 prosent av skoleelever og studenter planlegger å kjøpe slike gaver.

– Det er interessant at spesielt ungdom er bevisst og ønsker å gi noe tilbake. De er fremtidas beslutningstakere og vi ser ofte at trender starter med de unge. I Plan har vi definitivt merket interessen for gavene våre, sier generalsekretær i Plan, Kjell Erik Øie.

Vil glede

På spørsmål om hvorfor man velger alternative gaver forteller 30 prosent at hovedgrunnen er at de vil glede den som mottar gaven. 23 prosent sier at den viktigste årsaken til at de gir bort alternative gaver er at de vet at organisasjonen de kjøper gaven av, gjør en god jobb.

– Vi setter pris på at så mange velger alternative julegaver. Salget av disse gavene bidrar til at vi blant annet kan fortsette arbeidet for at alle barn skal ha tilgang til helsetjenester og gå på skolen, sier Øie.

Ønsker seg alternative gaver

Jo mindre folk tjener jo mer positive er de til å få alternative gaver, og det er de yngste som er aller mest positive. 65 prosent av studenter og skoleelever hadde reagert positivt på å få en alternativ gave til jul.

Ifølge undersøkelsen er symbolske gavekort, på for eksempel rent vann, skolegang og myggnetting, det som står øverst på ønskelista hos de som ønsker seg alternative gaver. Dette ser de også hos Plan. Men årets mest populære produkt har vært gryteunderlaget fra Molekule.

– For andre året på rad er vi utsolgt. På seks uker hadde lagerbeholdningen på nesten 600 gryteunderlag forduftet, og det lenge før adventstida i det hele tatt hadde begynt, avslutter Øie.

Kilde: Plan International

Legg igjen en kommentar