Nei til milliardsluket Akson

Helsepartiet tok saken: nå er den vunnet! Akson er skrinlagt.

Vi vedtok resolusjonen, og i juni 2021 kom Riksrevisjonen med sterk kritikk, lik Helsepartiets. Dermed ble hele Akson skrinlagt.
Her er vår resolusjon, vedtatt i 2020:

NEI til IT-systemet Akson – som koster 22 milliarder helsekroner

RESOLUSJON NR. 9
VEDTATT PÅ HELSEPARTIETS EKSTRAORDINÆRE LANDSMØTE
5. SEPTEMBER 2020

I 2015 lovte regjeringen Solberg at det skulle bli slutt på gigantiske IT-prosjekter. Den 6. januar 2016 åpnet den samme regjeringen sitte eget, nye direktorat for e-helse. Direktoratet er viet IT-utfordringer i helsesektoren. Direktoratet er et kraftfullt sysselsettingsverktøy for regjeringen som i dag huser 150 faste ansatte og enda flere vikarer og konsulenter. Hundrevis av helsemillioner lønner den kraftfulle staben. Men har direktoratet gitt bedre IT-løsningene for helsesektoren?

Frem til 2030 vil regjeringen at direktoratet for E-helse bygger sitt eget IT-system for de norske kommunehelsetjenestene, beregnet til en samlet pris av 22 milliarder kr (regnet i 2020-verdi). 

Dette prosjektet iverksettes av den samme regjeringen som fikk lovfestet Beslutningsforum som i stadig flere saker setter ned foten for dødssyke mennesker fordi deres medikamenter for hele pasientgrupper koster så vidt over 10 millioner kroner.

Prisen for Akson kommer oppå et utall andre, feilslåtte milliard-prosjekter som denne og foregående regjeringer har stått ansvarlig for, blant andre NAV-saken til 1,5 milliarder i 2015, Telenors Indiasatsing med tap på 22 milliarder i 2015, røntgen-skandalen til kr 6,2 milliarder i Helse Sør-Øst 2018, DXC-skandalen i Helse Sør-Øst i 2018 til 280 millioner kr, etc. 

Det åpenbare misforholdet mellom de milliarder som bøttes ut fra felleskapet på mislykkede prestisjeprosjekter står i sterk kontrast til syke, lidende og utslitte skattebetalere og innbyggere som nektes helsehjelp av økonomiske årsaker. Dette kan Helsepartiet ikke akseptere.

Akson er nok et håpløst dyrt og drøyt prosjekt. Primært fordi den IT som trengs for å samordne data i sikre skyløsninger allerede finnes. Istedenfor å sikre egen sysselsetting kunne regjeringen kjøpt for eksempel systemet Pinga (australsk) som allerede er implementert nasjonalt i både Makedonia og Serbia. All sikkerhet og datalagring ville vært i norske hender. Systemet kan implementeres i hele Norge på seks måneder og prisen er 230 millioner kroner: ergo er dagens Akson 95 ganger så dyrt. 

Helsenorge har ikke råd til Akson. Billigere og ferdige løsninger finnes. Helsepartiet går inn for at regjeringen reverserer denne ulykksalige prosessen og finner fornuftige, raske og sikre IT-løsninger. 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *