Arbeidsledige og dagpenger
Hovedvilkårene for å få dagpenger i dag er at du:
- har fått redusert arbeidstiden din med minst halvparten (50 prosent)
- har hatt en minsteinntekt fra lønnet arbeid på minst 1,5 ganger folketrygdens grunnbeløp (G) i året som gikk, eller minst 3 G i løpet av de 3 siste avsluttede kalenderårene
- er registrert som arbeidssøker og sender meldekort hver 14. dag
- er reell arbeidssøker, noe som betyr at du er villig og i stand til (arbeidsfør/frisk) å ta ethvert arbeid hvor som helst i Norge
- bor eller oppholder deg i Norge.
Helsepartiet vil:
- Forenkle dagpengeregelverket ved at gjennomsnitts- beregningen av tidligere arbeidstid blir slik at det lønner seg å jobbe, det vil si at man får arbeidsledighetstrygd også dersom man jobber ut over 50 % av tidligere arbeidstid, gradert etter hvor mye man jobber.
- Styrke individuell oppfølging av arbeidsledige slik at de kommer fortere ut i ordinært arbeid.
- Øke grensen for å motta arbeidsledighetstrygd fra to år til tre år som følge av det stramme arbeidsmarkedet.
- AAP-perioden på fire år opprettholdes.
- Lovfeste at offentlige virksomheter forplikter seg til å ansatte minst 20 % med redusert arbeidsevne. Å forplikte offentlig sektor i langt større grad enn i dag (2,5 %) er nødvendig for å snu den urovekkende utviklingen. Dette vil føre til at flere mennesker får mulighet til å jobbe. I offentlig sektor er det mange deltidsstillinger som fylles av mennesker med redusert arbeidsevne. Det er ikke akseptabelt å skyve ansvaret over på næringslivet.
At arbeid skal tilbake i NAV ved at:
- Arbeidslivssentrene skal inn i NAVs lokalkontorer. Arbeidslivssentrene er opprettet som en del av IA- avtalen og har bred kontakt med arbeidsgivere i forbindelse med sitt arbeid med å forebygge syke- fravær. Denne arbeidsgiverkontakten bør også brukes til å formidle NAVs brukere uten arbeid.
- NAV-kontorene bør i tillegg til økt kontakt med arbeidslivet, få ansvar for en større del av de arbeidsrettede tiltakene i ordinært arbeidsliv. Dette for å styrke NAVs samlede markedsarbeid ut mot arbeidsgivere. Tiltak som krever spesiell fag- kompetanse eller tilrettelagte produksjonsmiljøer bør NAV fortsatt sette bort.
- NAV skal sikre en nasjonal base med data for stillingsmarkedet og grunndataene skal være tilgjengelig for offentlige og private foretak. NAV skal ikke konkurrere med private foretak som tilbyr arbeidsmarkedstjenester.
- Blåse liv i arbeidsmarkedsloven §7 om arbeidsgiveres plikt til å melde ledige stillinger til NAV. NAV har med dette en unik mulighet til å gi gode tjenester til brukere og arbeidsgiver, samt å få kunnskap om utviklingen på arbeidsmarkedet.
- Forrige: NAV og velferdsstaten
- Neste: NAV Sosialhjelp