Brann i Moria - Hellas

Pressemelding: Skuffende og smålig fra Erna Solberg

Etter nattens forferdelige og totalt ødeleggende brann i Moria-leiren i Hellas er det nærmest pinlig at Norge bare ser seg i stand til å ta imot 50 flyktninger.

Helsepartiet krever at norske regjeringen nå bidrar så det monner i denne krisen og hjelper til relokalisering av alle flyktningene fra Moria umiddelbart.

Mange har bedt om at Norge handler før den uholdbare og farlige situasjonen i Moria og andre av flyktningleirene i Hellas utvikler seg til en katastrofe. Nå er katastrofen et faktum – og fortsatt vil ikke Norge bidra så det monner. Dette angår oss! Vi må handle nå.

Barna og de mest sårbare burde ha blitt evakuert fra leirene i Hellas for lenge siden. Koronapandemien aktualisert behovet for evakuering ytterligere, men forholdene har vært uholdbare lenge. Brannen i natt er en varslet katastrofe som kommer på toppen i leiren der det allerede fra før var helt uholdbare forhold. At Norge påtar seg å hente 50 av de totalt 13.000 som nå har mistet det lille de eide og som ikke lenger en gang har telt er intet mindre enn trist.

Det har den våren og sommeren kommet krav fra en rekke hold om at Norge må begynne å delta i evakueringen av barn fra de overfylte leirene i Hellas.

Korona-smitte som mange har fryktet lenge har også nylig kommet til Moria som Leger uten grenser i april i år beskrev som verdens verste flyktningleir. Ekstremt trangbodd og med elendige sanitærforhold – der 13.000 mennesker nå bor i en leir som var beregnet for 3000 og hvor det også er mange tusen barn uten pårørende som befinner seg i ekstremt utsatt posisjon. Pandemien førte til at leiren ble stengt ned og forholdene ble enda mer anspent inne i leiren og lokalbefolkningen mer skeptisk overfor flyktningene.

Norge har nølt med å ta imot barn fra Moria og stilt krav om at andre land skal handle før Norge, minst åtte. Vi har fått sterk kritikk for dette fra FNs høykommissær for flyktninger. Ingen andre land har stilt slike krav. 100 norske kommuner har for lengst sagt ja til å ta imot flyktninger fra Moria, men regjeringen har nølt og altså ventet på andre land. Helsepartiet vedtok denne helgen en resolusjon mot denne politikken og krever at Norge starter evakuering av barn og andre spesielt sårbare flyktninger fra leirene i Hellas øyeblikkelig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *