RESOLUSJON NR. 2
VEDTATT PÅ HELSEPARTIETS LANDSMØTE 26-27 MAI 2018
ALL UNGDOM MÅ FÅ REELL MULIGHET TIL Å GJENNOMFØRE VIDEREGÅENDE OPPLÆRING OG KOMME I ARBEID
Andelen nordmenn i arbeid fortsetter å falle, noe den har gjort jevnt og trutt siden 2008. Verst er tallene for ungdom i tjueårene. 8000 mennesker i denne aldersgruppa har falt ut av arbeidslivet bare de siste månedene. Ofte havner de på en helserelatert ytelse.
Det store fallet i sysselsettingen blant unge kommer i kjølvannet av at regjeringen og Stortinget gjennom flere år har vedtatt en lang rekke tiltak for å sørge for at alle gjennomfører videregående opplæring og kommer i arbeid. Likevel går trenden i gal retning.
I dagens arbeidsmarked er det nesten ingen jobber for ufaglærte i 16-års alder. De som er skoletrøtte og som tidligere kunne ta seg en jobb og kanskje komme tilbake til skolen seinere, har i dag nesten ingen tilbud. Disse har liten nytte av studiespesialisering og selv om de hangler gjennom 2 år i yrkesfag, er det bare halvparten som har mulighet til å fullføre med læreplass. Dette opplæringssystemet skaper mange tapere med store helsemessige konsekvenser. Selvmord er en viktig dødsårsak blant unge gutter i denne alderen, overdoser likeså. Mange påføres varig uførhet til store kostnader for samfunnet.
R94 ga alle rett til videregående opplæring, men denne er ikke blitt reell for de som er skoletrøtte etter grunnskolen. De havner hos NAV. R94 mislyktes også med å oppheve skillet mellom det gamle gymnaset og yrkesfagene. I dag må ungdom velge mellom yrkesfag og studiespesialisering og det skapes et skille som forplanter seg videre i utdanningssystemet og arbeidslivet.
Helsepartiet mener det trengs ny politikk for å nå målet om at alle skal gjennomføre videregående opplæring og komme i arbeid. Ungdom må få anledning til å prøve seg fram for å bli kjent med sine egenskaper og finne ut hvilke yrker/bransjer som de kan mestre og trives med.
Helsepartiet vil:
- Fjerne skillet mellom allmennfag/studiespesialisering og yrkesfag.
- Innføre et felles første år for alle elever i videregående.
- Etablere 6-8 ulike studieprogrammer rettet inn mot helse, teknikk, ingeniørfag, kultur, design osv. der alle får mulighet til å avslutte med yrkeskompetanse etter 3-4 år.
- At de som ønsker studiekompetanse vil i tillegg kunne velge krevende fag som matematikk, språk osv.
- At praksisbrev tilbys de 20 % med laveste karakterer fra grunnskolen.
- At ungdommen har rett til å delta i ordningen til de kan gå opp til fag- /svenneprøve, eller er kommet i arbeid.
- Finansieringen skjer ved at de midlene som fylkeskommunene nå sparer på alle somdropper ut, øremerkes praksisbrev eller andre tiltak for å ivareta denne ungdommen
- Satse på ordningen ’PRAKSISBREV’ som nylig er innført og som gir mulighet forskoletrøtte å starte rett i praksis i bygg, verksted, osv.