Regjeringens prioriteringer: 13 millioner til Kurt Nilsen, 20 millioner til hjerneforskning

Kronikk:

Kulturminister Abid Raja og regjeringen deler rundhåndet ut midler til kultur-Norge i koronakrise. Kurt Nilsen får 13 millioner kroner, samtidig med at regjeringen gir 20 millioner til forskning på hjernelidelser som vil ramme hver tredje nordmann i løpet av livet.

Joda, vi vet at midlene kommer fra forskjellige budsjetter. Men alle budsjetter, både helse og kultur, fylles med statens midler fra fem, felles hovedkilder; våre  skattepenger, oljepenger, arbeidsgiveravgift, MVA og andre avgifter. Å debattere disse prioriteringene er derfor høyst relevant.

Du som leser dette har 33% gjennomsnittlig sannsynlighet for å få en hjernesykdom i løpet av livet. Hjernesykdommer som ALS har i Norge ikke vært prioritert. Forskningssenteret Neuro-Sys. Med i Bergen forsker på MS, demens, Parkinson og ALS. De får 20 millioner fra staten i året for å forske på fire, forferdelige sykdommer. Det vil si fem millioner per lidelse. Tilskuddet som artist Kurt Nilsen får fra staten til jul er mer enn halvparten av de samlede, årlige midlene som går til hjerneforskning. Hvordan reflekterer regjeringen når de synes at Kurts julekonserter er nesten like mye verd som forskningsmidler til fire, dødelige hjernelidelser?

Det stemmer at vi er over gjennomsnittet opptatt av helse. Som ALS- og kreftpasient har vi, i likhet med altfor mange andre, erfart hvor ensomt og skremmende det er å være alvorlig syk, og redd for å dø fra barn og familien. Å være pårørende til en alvorlig syk er nesten like belastende som å være pasient. Det gjør noe med deg når du tviler på om du vil være der til å feire neste jul.


At Kurt Nilsen får 13.2 millioner, skurrer for oss. Vi har ikke noe imot Nilsen, men vi har mye imot prioriteringen. For ikke nok med det: kulturminister Raja oppfordrer kultur-Norge til å søke stimuleringsordningen, for han har 500 millioner igjen i felleskassen! Vi opplever dette som om syke mennesker ikke har noen særlig verdi. Det føles som en hån når man er alvorlig syk og må se at småpenger gis til forskning samtidig som penger renner ut til julekonserter. Hva kunne 500 millioner gjort for hjerneforskningen?

Helse er nemlig ikke «et umettelig sluk». Helse er en investering i innbyggernes livsevner, i nåtid og fremtid.

Vi unner det norske folk både kultur og julekonserter. Men mer enn noe annet unner vi norske familier håp og virksomme, medisinske tiltak når alvorlig sykdom rammer. Forskning og medisin må prioriteres mye høyere. Julesang lindrer dårlig når den du har kjær er død.

Cathrine Nordstrand og Lise Askvik

FOTO: Espen Solli

6 thoughts on “Regjeringens prioriteringer: 13 millioner til Kurt Nilsen, 20 millioner til hjerneforskning

  1. Betimelig kronikk som setter søkelyset på den skjevhet som finnes med offentlig pengebruk. Denne skjevheten drukner i Regjeringens eget glansbilde i disse COVID-19 tider.

  2. Er så enige med dere veldig godt skrevet prioritering i den Norske reieringa finnes ikke.her er det bare og strø om seg av våre penger.tenk hvor mange andre som trenger disse pengene støtter kreft forskning fult ut her finner vi folk i alle aldre så jeg støtter dere og flott skrevet

  3. Prioritering som er helt utpå viddene !! Hvis disse såkalte kunstnerne ikke klarer å leve av «kunsten» må dem finne seg annet matnyttig arbeid. Dette er galskap!!!

  4. Hvorfor i allverden trenger Kurt Nilsen 13 millioner, han må da ha nok sparepenger så det holder !!
    De som styrer land og rike må da lure på hvordan folk klarer seg med den lønna de får, når skrivepult- ledre som f. eks. kommunepolitikere/direktører «en masse» trenger millioner for å levere .

  5. Hva får en middelmådig regjering til å bevilge 13mill.til en middelmådig sanger-når resten av befolkningen strever med å få økonomien til å klare bare de nødvendigste utgifter!?

  6. Norsk forskningsråd v bl.a fagmiljøet ved NTNU får 50 mill i redusert støtte til forskning i 2021… Hva i all verden skal vi med øl som er redusert med en stor krone pr boks og billigere snus, når det viktigste vi har – helseforskning blir redusert? Finn itj ord…

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *