Smil til verden,-hvis du har råd!

Vi har alle hørt at det vakreste på et menneske er et stort smil,-smil til verden og..taksameteret går ?

Det er et faktum at friske tenner mer og mer er forbeholdt de med god økonomi.

Levekårsundersøkelser viser at svært mange  mennesker i Norge ikke har råd til å gå til tannlegen,-de utsetter det til det blir absolutt nødvendig og da ender man også ofte opp med å velge mellom en voldsomt dyr behandling eller rett og slett trekke en tann som kunne vært reparert.

Idag søkte jeg priser på undersøkelse,-rotfylling og krone på jeksel,-en ikke uvanlig behandling dersom man har latt en tann forgå av hensyn til økonomi.

Å redde en jeksel i dårlig forfatning kan koste opp mot 32 000 kroner !

For de som stadig utsetter tannlegebesøkene kan man lett ende opp med behov for flere rotfyllinger med påfølgende kroner,-det sier seg selv at det er en utgift som er alt for stor for en vanlig husholdning.

Dette er med på å skape et klasseskille etter min oppfatning.

Nå er det en del lidelser og bruk av medikamenter som gjør at man kan få refusjon,-og ifølge HELFO er det også slik at dersom man har hatt langvarig sykdom hvor man har vært ute av stand til å ivareta egen tannhelse og har mistet mange tenner kan man også søke refusjon.

Når jeg leser det så tenker jeg at det de sier er at du skal få hjelp til å betale for tannbehandling,-men først etter at du har lidd en god stund og ikke minst opparbeidet deg en voldsomt kostbar munn.

Friske tenner er så utrolig mye mer enn et pent smil,-selv om det uten tvil er en stor belastning psykisk for et menneske å ikke kunne smile uten å dekke til munnen sin i skam.

En syk munn kan faktisk føre til et sykt hjerte fordi bakterier fra infeksjoner i tenner kan vandre via blodbanene til hjertet.

Dårlige tenner påvirker også ernæring,-for det er ikke alt man kan spise,-det påvirker fordøyelsen fordi maten ikke blir godt nok bearbeidet av dårlige tenner og det påvirker selvsagt gleden ved å spise et godt måltid.

Personlig mener jeg at det i stor grad kan påvirke livskvaliteten til et menneske.

Noen kjenner på dyp skam og fortvilelse fordi livsførsel har påvirket tannhelsen,-enten det er reseptbelagte medisiner eller selvmedisinering i form av rus.

En ekstra sårbar gruppe er de som har overlevd overgrep,-det er ganske vanlig å utvikle tannlegeskrekk etter overgrep fordi munnen er en intimsone og også fordi man kan oppleve seg som svært hjelpesløs eller i «en annens makt» når man ligger bakoverlent i en tannlegestol.

Forskning viser at disse har en annen type angst enn klassiske tannlegeskrekkpasienter,-vanligvis behandler man med gradvis tilnærming til f.eks utstyr,-lyder,-lukter etc,-mens for en som har traumer etter overgrep handler det mest om å bygge en relasjon til selve tannlegen.

Noen er så sterke at de tar det opp med fastlegen sin og får ordnet med refusjon,-men mange klarer ikke engang å fortelle sine nærmeste om hva de har opplevd og langt mindre en tannlege,-de utsetter og utsetter lidelsen.

Dårlig tannhelse påvirker all annen helse både klinisk, fysisk og psykisk,-og det er for meg en stor gåte at ikke tennene våre er en del av egenandelsordningen

og ansett som like viktig som alt annet på kroppen vår.

Jeg klarer ikke å finne et eneste argument for at våre tenner ikke i stor grad påvirker vår helse og er en viktig del av vår helse !

Det er mye i helsepartiets stortingsprogram jeg er stolt av,-men et av de stolteste øyeblikkene på landsmøtet ifjor var da jeg og alle andre i salen strakte stemmeseddelen høyt i været for å få tannhelse inn i folketrygden,-vi har vedtatt at dine tenner er minst like viktig for din helse som alt annet.

God tannhelse skal ikke være et statussymbol,-det skal være like tilgjengelig for alle i Norge !

Helsepartiet vil ikke bare gi deg en god grunn til å smile bredt,-vi skal gjøre det mulig også !

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *