Smittevern – et spill for galleriet?

I dag rant begeret over. Jeg bor i en kommune som nå er hardt rammet av pandemien.

Som politiker er jeg bekymret, som helsefaglig utdannet er jeg rasende . Og som helseansatt burde jeg paradoksalt nok holdt kjeft. Vi risikerer at varslerhatten blir tredd nedover hodene våre for å ytre sakens realiteter.

Nå kaster jeg hansken og utfordrer makten til duell!
Er det troverdig når våre ledere og helsepolitisk ansvarlige påberoper seg at de er bekymret?

De blir sitert i mediene som om de har blitt tatt på sengen, at de deler vår bekymring og at de ikke vet sin arme råd -annet enn å servere påbud, forbud og restriksjoner.

Alt de behøvde å gjøre for å unngå dette var å lytte til oss – de ansatte.

Jeg opplever at dette er både en villet og forventet katastrofe. Når de ikke har sørget for beredskap og tviholdt på en sparefokusert helsepolitikk, så er det som å sette døra på vidt gap for trusler mot folkehelsen.

Disse som har latt porten stå vidåpen, skal de liksom ha rett til å være både bekymret og forskrekket når pandemien tramper inn?

Min opplevelse er at vi som helseansatte er en av de minst verdifulle brikkene i dette helsepuslespillet. Det følger av dagens politikk.

I min kommune sier ledelsen at de er fortvilet fordi når de oppdager smitte hos en pasient eller ansatt, for da har de allerede hatt kontakt med mange andre. Men hallo, dette er jo den praksisen de har bestyrt i åresvis, ja selv under pandemien.

De har sørget for at hjemmeboende pasienter har over 30 forskjellige pleiere. Det er helt vanlig. At pleierene har vært i kontakt med opptil 60 pasienter i løpet av en uke er også helt normalt, og at de i tillegg jobber uten smittevernutstyr er desverre også hverdagslig.

At mange ansatte har så små stillinger gjør at vi må ta vakter for flere arbeidsgivere for å kunne brødfø familien, er en åpenbar årsak til spredning av smitte. Dette er en kamp helseansatte har kjempet i mange år, og som undertegnede også konfrotnerte eldreminister Åse Michaelsen med i NRKs Debatten lenge før korona. Resultatet ble ikke økt bemanning, men stramme kommentarer fra lederskapet i kommunen. Som om problemet var at noen sa ifra, og ikke at underbemanningen går ut over liv og helse.

Så hvor troverdig er nå helseledernes klagesang ?

Nå når det er så kritisk manglende bemaning at ansatte blir beordret på jobb mens de venter på svaret fra koronatesten, ja da er det enkelte som reagerer og sier at dette må vi gjøre noe med.

Er det troverdig ?

De viste at bemanningen var for lav og at beredskapen var for dårlig; manglet utstyr, håndsprit og munnbind ble luksusvarer.

Innbyggerne ble bedt om å ikke bekymre seg for de helseansatte kunne beskytte både seg selv og samfunnet.

Var det troverdig ?

I mange kommuner var det så lite smittevernutstyr at ledelsen krevde positiv koronatest hos en pasient før vi fikk lov til å ikle oss den luksusen som verneutstyr ble i et av verdens rikeste land.

Når de ansatte krevde å få bruke munnbind fikk de ETT som skulle brukes hos ALLE pasienter! Leger bekrefter at det ikke bare er feil bruk av munnbind og at det er smittefarlig, men også at det er en åpenbar ulempe for den ansatte som iløpet av vakten da verken kan drikke eller spise. For munnbindet skal ikke røres.

Mange ansatte er redde for å gå på jobb, redde for å spre smitte til sårbare mennesker, for selv med den laveste grunnutdanningen vet vi at smittevernet ikke blir ivaretatt når vi må spinke og spare på utstyr og bemanning.

I denne tiden har befolkningen blitt oppfordret til å hylle de helseansatte. Vel forjent, og klappsalvene har runget.
Takk, men hjelper det noen?

Bedre arbeidsvilkår, flere ansatte og bedre lønn ville monnet og sikret pasientene. Men det er ikke aktuelt i sparehelsetjensten.
Våre ledere unnet oss applaus mens vi utfører høyrisikostell, uten beskyttelse på bekostning av egen og andres helse.

Jeg kjenner at jeg blir grenseløst provosert av både den statlige og den kommunale håndteringen av pandemien. Dette er enda et bevis på at de fleste avgjørelser om liv og helse er forankret i iskald økonomi.

Er jeg den eneste som blir provosert av dette spillet for galleriet? Dagens smittesituasjon er ingen overrasskelse, den er et forventet resultat av den spare-politikken som helsevesenet har lidd under i mange år.

Er dette det Norge du vil ha?
Demokratiet har fremdeles makten i Norge.
Hvis du synes det er på tide å bytte ut systemøkonomi med humane verdier så stem Helsepartiet i 2021.
For et friskere Norge.

2 thoughts on “Smittevern – et spill for galleriet?

  1. Det er kroner og øre som teller i dag, desverre er politikerne stille som mus.. Det er jo tross alt de som bestemmer mye av dette gjennom budsjetter og planer. Hva skal til for å vekke de? Stå på Helsepartiet👍

  2. Ille.. Desverre er det vanskelig å få vekket opp de som sitter og er med å bevilge penger… Spare penger i en pandemi kan bli dyrt…

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *