Stavanger må verne om varsleren Linda!

Debattinnlegg i Stavanger Aftenblad 4. mai 2017  av Lise Askvik og Lene Haug

DEBATT: Ville du våget å varsle eller hadde du holdt munn og latt pasienter lide?

Av Lise Askvik og Lene Haug – Først publisert i Stavanger Aftenblad 4. mai 2017 Hva setter du høyest; pris eller verdi? Her er en test: Se for deg at du får jobb som sykepleier med eldre, trengende pasienter ved et sykehjem. Du har tre års utdannelse og høye krav til egen innsats. Du skal arbeide for at pasientene får det så godt som mulig, men du opplever jevnlig at noen av kollegaene dine er ufaglærte, altså ikke autoriserte til å gi nødvendig pleie. Du må hjelpe dem gjennom tunge nattevakter, samtidig som du selvsagt skal være der for de eldre. Pasientene får ikke ditt fulle fokus. Dette gjentar seg, og det bekymrer deg.

Lojalitetsplikten forhindrer

Så du sier fra til sjefen. Du er lei deg på pasientenes vegne, og du er opprørt. Pårørende klager og stiller betimelige spørsmål. Du må bare beklage, uten å kunne forklare – for lojalitetsplikten forhindrer deg i å fortelle hvordan det henger sammen. Åpenhet er ikke verdsatt. Før neste nattevakt varsler du sjefen på forhånd. Men når du møter opp på jobb, mangler kompetanse, og ufaglærte går tunge vakter, også i natt.

Sykepleier Linda Susanne Krüger mister kanskje jobben ved Vålandstunet sykehjem, fordi hun følger lov og samvittighet.

Det koster

Frustrasjonen øker. Du må følge helsepersonellovens paragraf 17 og varsle. Det koster, men du våger. Du varsler skriftlig og muntlig. Fortsatt skjer ingenting! Neste instans er Fylkesmannen. Du risikerer at ledelsen vrir sakens fokus vekk fra den faglige uforsvarligheten, over til at du er problemet. Du risikerer å bli «en personalsak» fordi du «er vanskelig». Setter ledelsen hensynet til økonomien høyere enn hensynet til pasienten; ufaglært arbeidskraft er billigere? Nå gambler du også med fremtiden din, for du er fremdeles i prøvetid. Les mer om saken: Varsler og sykepleier Linda S. Krüger: Jeg lar meg ikke kneble!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *