Stortingsrepresentant Hege Nordahl

Hege fra Hedmark er klar for Stortinget

Til tross for sterke familiebånd til arbeiderbevegelsen, og en mamma på Stortinget, har Hege Nordahl ikke brukt livet på ønske seg en stortingstaburett. Nå, med to voksne sønner og fire barnebarn, er hun likevel klar til Stortings-innsats for sitt gamle hjemfylke.

Farfaren til Hege var Konrad Nordahl. Han var LO-sjef i 30 år. Moren hennes, Anne Bergliot Nordahl, var aktiv AP-politiker og vararepresentant til Stortinget fra Hedmark på 70-tallet.

 • Jeg var aktiv i lokalpolitikken i mange år, sier Hege.
 • Først var jeg sekretær i Grue AUF, så leder i Rykkinn Arbeiderparti, hvor jeg bodde som
  småbarnsmor. Siden var jeg innom Lier AP, men jeg har aldri tenkt på noen stortingskarriere.
  Ikke før i år!

I mars i år fikk Hege en telefon fra Helsepartiets grunnlegger, Lise Askvik. Ville Hege vurdere å stå på liste for Helsepartiet Hedmark ved årets valg? Hege legger ikke skjul på at hun ble sjarmert av tilbudet fra den tidligere rikskjendisen «Meggelise fra P4», nå nestleder og «helsemegge» i Helsepartiet.

-Jeg leste grundig gjennom partiprogrammet og det er virkelig meget fornuftig. Særlig begeistret er jeg over Helsepartiets arbeid for og målene om å bevare lokalsykehusene, å styrke psykisk helsehjelp og endre Beslutningsforum så flere med kroniske sykdommer kan få nye medisiner. I Hedmark frykter folk nedleggelser av lokalsykehusene sine og mange må reise langt for å få hjelp ved psykisk sykdom -hvis de får det i det hele tatt.

Hege har yrkeserfaringer både som reisebyråleder og fra personal- og lederutvikling. Nå driver hun sin egen bedrift i psykoterapi og coaching.

 • Helsepartiet er midt i blinken for meg, så jeg sa ja til å stå på Helsepartiets liste!

-Kan du fortelle litt fra ditt eget liv?

-Ja, jeg ble født på Årnes i Akershus, bodde senere på Kolbotn før familien flyttet til Kirkenær i Solør da jeg var 10 år. Mor arvet et lite småbruk og fikk jobb som lærer på Grue ungdomsskole, mens far ble rektor. To år senere, ble alt snudd på hodet. Da flyttet vi til Afrika.

-Hvorfor dro dere dit og hvordan opplevde du Afrika?

-Far fikk tilbudt en FN-jobb, hvor han gjennom ILO (International Labour Organisation), var med å organisere og starte opp fagforeninger i Tanzania.

 • Det ble to veldig spennende år. Jeg gikk på International School i hovedstaden Dar-er-Salam hvor jeg virkelig fikk oppleve et helt nytt og fremmed land. Det jeg tidligere bare hadde sett fra Afrika på TV, ble plutselig virkelighet.
 • Jeg glemmer aldri 14-årsdagen min, som vi feiret i nasjonalparken Ngorongoronkrateret, like ved Kilimanjaro. Den fantastiske naturen i dette solfylte landet, de ville dyrene og hele livet i en av Afrikas frigjorte kolonier… Disse årene ga mye læring og mange gode minner for livet.

Tilbake i Norge tok Hege artium ved Kongsvinger gymnas. Der deltok hun aktivt i skoledebatter og ble valgt til russeformann. Senere jobbet hun noen år som lærervikar og var reiseleder i Italia og Spania før hun i 1978 begynte på reiselivsstudier ved Distriktshøgskolen i Lillehammer. Siden fortsatte hun i Molde med diplomstudium i transportfag.

 • Hvorfor denne interessen for transportfag?

-Jeg merket meg alle trailerne med gods sydover som dundret forbi Lillehammer. Sånn ble jeg interessert i godstransport. Jeg måtte rett og slett finne ut om det virkelig behøvde å være slik, sier Hege som senere fikk jobb i NSB.
Helsepartiet mener at ikke all transport behøver å gå på veiene, og tog har mange fordeler.

-Jeg begynte i NSB som konsulent for godstrafikk hvor jeg senere ble assisterende arbeidsmiljøsjef. Deretter ble jeg leder av bedriftshelsetjenesten og til slutt personal- og organisasjonssjef for det som den gangen var NSB Eiendom, sier Hege som i løpet av sine 16 år i NSB også tok en fireårig utdannelse i gestaltterapi ved siden av jobben.

 • Jeg har også en master fra BI i innovasjon og forretningsutvikling, så du kan si at jeg liker å jobbe med bedrifter og større prosjekter.
 • Hva skulle du bruke utdannelsen som gestaltterapeut til?
 • Jeg begynte som gestaltterapeut da jeg startet mitt eget firma og sluttet i NSB i 2000. Nå tilbyr jeg gestaltterapi og coaching digitalt. Som gestaltterapeut tilbyr jeg samtaleterapi og støtte til mennesker som trenger hjelp på grunn av ulike problemer. Det kan være opplevelse av livskriser, krevende relasjoner, vanskelige følelser, selvmordstanker eller at man rett og slett trenger å snakke med noen. I Norge er vi 450 psykoterapeuter som ikke er en del av det ordinære helsevesenet, men vi er en betydelig aktør som gjennomfører en kvart million timer med psykoterapi i året, påpeker Hege.
 • Vi er registrert i Alternativregisteret fordi vi ikke er helsepersonell, men har en solid utdanning.
  Derfor er Hege også engasjert i Helsepartiets arbeid for å fjerne de 25 prosent MVA som regjeringen påla alle disse helsetjenestene fra 1. januar.
 • Folk må få muligheten til å søke helsehjelp også innen det komplementære. Vi vet at våre tjenester er av høy kvalitet og til stor hjelp.

Rapporter og dokumentasjon i det offentlige helsevesenet har vist positiv og målbar effekt av psykoterapi for flere ulike lidelser.
-Selv om vi har en kvalitetssikret utdanning, vet mange politikere ennå for lite om vårt tilbud. Særlig gjelder særlig høyrepolitikerne på Stortinget. De tenker mer på hvordan de kan få inn mer penger til Staten. Da regjeringen la full MVA på våre tjenester -til tross for lange køer i psykiatrien- la de moms på sorg, livskriser og psykisk helsehjelp. Vi jobber for å endre dette, og Helsepartiet går til valg på å at god, alternativ behandling skal være unntatt merverdiavgift, sier Hege og viser til stortingsprogrammets side 16.

Hege har vært politisk orientert i hele sitt liv. Men hun er ikke imponert over hva Hedmarksbenken har fått til innen helse.

 • I Hedmark ser jeg hvor lite Arbeiderpartiets Anette Trettebergstuen og Senterpartiets Trygve Slagsvold Vedum har gjort for pasienter, ansatte og pårørende innen psykisk helse. Dersom du bor på Koppang, er det nesten ti mil til nærmeste DPS (Distrikt Psykiatrisk Senter) for 45 minutter med psykolog. Det er dessuten svært lange ventetider. Norge har så absolutt behov flere typer psykoterapeutisk behandling, og ikke minst bedre bemanning og spesialisert kompetanse på DPSene i Hedmark. Det er bra for Hedmark at de har fått et nytt parti med søkelys på helse, sier Hege.
 • Jeg gleder meg skikkelig til å drive valgkamp og jeg vil reise gjennom hele fylket og møte folk over alt.
 • Også gleder jeg meg til å flytte tilbake til Hedmark, hjemfylket mitt. Om bare noen uker er jeg på plass!